sâmbătă, 21 decembrie 2013

Ce mai inventează spamerii: Lumina albastră de la WhatsApp

Mai știți cum acum câțiva ani un mesaj în care se spunea ca yahoo (parcă) va închide mail-ul dacă nu trimiți mesajul la toată lista să vadă că ai activitate...sau asa ceva? Nu mai știu exact care era mesajul. Nu asta e important. Acum se încercă o nouă ”spămuire” ca să zic așa, cu WhatsApp messenger! 
(foto: www.distimo.com )

Azi dimineață am primit, și cred că nu sunt singura, un mesaj plin de greșeli și ilogic în care scria fix așa: ”Sâmbătă dimineață WhatsApp va deveni exigibilă. Dacă aveți cel puțin 10 contacte le trimiteți acest mesaj. În acest fel vom vedea că sunteți utilizator avid și logo-ul va deveni albastru (n.r și arată o bilă albastră) si va rămâne gratuit. (După cum sa discutat în ziarul de astăzi WhatsApp va costa 0,01E per mesaj. Trimite acest mesaj la 10 persoane. Atunci când faci lumina va transforma albastru în caz contrar WhatsApp activa de facturare”.
Înainte să intru în panică și să trimit mesajul la 10 persoane din listă, am cautat informații despre costurile WhatsApp. Am găsit că mesașe de acest fel au mai fost trimise și la utilizatorii din alte țări și erau la fel de prost traduse. Mai mult, mesajul original era ca dacă nu trimiți la X persoane din lista ta, a doua zi, la ora X (numărul de persoane indicat), WhatsApp-ul va aplica taxe..
Acum, dacă citim cu atenție mesajul, ne putem da seama că textul a fost tradus cu vreun program translate, iar cel care l-a tradus nici măcar nu s-a obosit sa-l corecteze. A crezut că în acest mod va face rost de foarte multe numere de telefon, probabil pentru a le folosi pentru diverse infracțiuni (cum ar fi înșelăciunile prin telefon cu metoda accidentul, înșelăciuni cu premii, etc). Astfel că dacă la câteva zile, săptămâni, luni, primiți cine știe ce mesaj cum ați fi câștigat vreun premiu deși nu ați participat la nimic, să nu vă bucurați prea tare și nici să nu trimiteți prin poșta bani de TVA la așa-zisa firmă care a organizat ”concursul”... a, și nici să nu credeți că cineva apropiat, probabil din lista voastră de WhatsApp a făcut un accident și are nevoie de bani pentru a mitui judecătorul...

Niciun comentariu: